Quim Vila: “L'evolució més important serà la integració i explotació de dades que els processos de ‘big data’ estan generant”
Fa més de 20 anys que treballa a Nexus. Apassionat del ciclisme de muntanya i carretera, aprofita les dues rodes per fer bons esmorzars amb els amics de tota la vida. A casa, és un manetes a qui li encanta el bricolatge i un gran aficionat del bàsquet que juguen les seves dues filles. Us presentem en Quim Vila.
- Què fas a Nexus?
Sóc cap de projectes, una tasca que combino amb la part de dades de la plataforma Cercalia: cartografia, continguts, actualitzacions...
- Quina ha estat la teva trajectòria professional?
Vaig acabar els estudis de Geografia el 1998. El mateix any vaig fer un curs d’especialització en Sistemes d’informació Geogràfica (GIS), el següent vaig entrar al Servei de Sistemes d'Informació Geogràfica i Teledetecció (SIGTE) de la Universitat de Girona, i des del 2000, formo part de l’equip de Nexus.
- Què et va portar a dedicar-te al món dels mapes i la geografia?
Durant els estudis de Geografia, l’assignatura de GIS era de les que més em motivava. Sempre m’han agradat els ordinadors i vaig veure en aquesta assignatura com combinar la teoria dels estudis i l’afició pels ordinadors. Era l’aplicació més pràctica i permetia començar a treballar amb unes tecnologies que ja en aquell moment era evident que evolucionarien molt.
- Què és el que t’agrada més de dedicar-te a aquest àmbit?
Suposo que com tots els àmbits on la tecnologia és un factor clau, es tracta del fet que sempre estàs immers en un aprenentatge continu. El que vas aprendre fa un any et queda com a experiència i et serveix per explicar ‘batalletes’, però pel dia a dia cal estar a la última.
- Quina creus que ha de ser l’actitud més important per fer bé la teva feina?
La motivació i les ganes de fer bé les coses. Quan comences un projecte o una tasca cal entendre bé l’objectiu, cosa que no sempre és fàcil, i ser capaç de trobar l’encaix entre allò que et demana el client i la manera com ho volem portar a terme, tenint en compte el pressupost disponible.
- Què és el que més t’agrada de Nexus?
El bon ambient de treball i la capacitat de resposta als problemes dels clients. És molt fàcil demanar ajuda als companys. Sempre et pots aixecar de la teva taula i anar a consultar a qualsevol company i segur que obtens una resposta al moment. Difícilment trobaràs un “no” (bé...ara en comptes d’aixecar-nos ho fem via Teams!)
Aquesta és una altra de les coses bones de Nexus. Com a empresa sempre ha mostrat interès per tenir als treballadors contents. De fet, ja vam començar a implantar el teletreball (un dia a la setmana), dos anys abans de la pandèmia.
- Cap on creus que evolucionarà el món del GIS?
És evident que hi haurà aplicacions de localització i d’ús simple de mapes que continuaran existint. Crec que l’evolució més important serà la integració i explotació de dades que els processos de “big data” estan generant. Com representar i visualitzar aquestes dades a sobre el mapa serà clau.
- Com veus Nexus d’aquí 10 anys?
Quan vaig començar a Nexus érem unes deu persones. Creia que el mapes no donarien per gaire més. Ara ja en som més de 50 i veig que la feina encara no ens l’acabem.
D’aquí a deu anys segur que serem una gran empresa del sector i treballarem amb tot allò que té a veure amb la localització. Segurament abastant més sectors que el propi GIS. M’agradaria poder dir que encara es nota la frescor i essència dels anys inicials de Nexus.