Francesc Varela: "El que més m’agrada és aquell moment en què estem amb un client i descobrim com podem ajudar-lo"
Diu que va triar Geografia gairebé per casualitat. D'això ja fa uns quants anys, i pel camí va acabar fundant Nexus Geographics amb en David Comas. Alguns dels més antics l'anomenen Fra, potser perquè al principi escurçava el nom de les seves carpetes així. Nascut a Besalú i criat a Lleida, en Francesc és un apassionat de la natura, ja sigui caminar, córrer, esquiar per la muntanya, nedar, fer castells i llegir al mar. El fareu feliç si li parleu de bàsquet. Li encanta aquest esport i encara juga amb una colla d'amics cada setmana. Una altra passió: la família. Ser a casa, a Llambilles, amb l’Eva, la Magalí, en Lluc i la Maria, xerrant, llegint o passejant pels voltants.
1. Què fas a Nexus?
Soc CEO de l'empresa i actualment les meves ocupacions principals son les vendes, el màrqueting i les finances. I les meves preocupacions son fer que Nexus sigui un bon lloc per treballar i capaç d’aportar coses interessants en els sectors on volem ser.
2. Quina ha estat la teva trajectòria professional?
Vaig començar a la UdG, ajudant en David a arrancar el SIGTE durant 3 anys, i quan em va proposar fundar Nexus, m’hi vaig llançar de cap. Des de llavors, Nexus, Nexus, i Nexus… i, fins ara, ha estat un projecte apassionant.
3. Què et va portar a dedicar-te al món dels mapes i la geografia?
Sincerament? No deu quedar gaire bé, però va ser la casualitat. Vaig començar Enginyeria Agrònoma, que era l’única Enginyeria que feien a Lleida, on vivia aleshores, però em vaig cansar de fer el mateix que a COU i a mig curs vaig saltar a Geografia i Història. Un cop allà, em va atrapar la visió de la Geografia com una disciplina integradora, que dona context a la resta.
4. Què és el que t’agrada més de dedicar-te a aquest àmbit?
El que més m’agrada és aquell moment en què estem amb un client i descobrim com podem ajudar-lo amb la nostra visió i coneixement de la tecnologia geogràfica. Com l’ajudarem a integrar i visualitzar conjuntament tota aquella informació que ara veu a trossos, o la repercussió que tindrà en les seves operacions la optimització de les seves rutes, o com ajudarà als ciutadans si promociona els seus serveis sobre un mapa. Hi ha una analogia que diu que els mapes són com la música: un llenguatge universal que tothom entén.
5. Quina creus que ha de ser l’actitud més important per fer bé la teva feina?
Tot i que diuen que un optimista és un pessimista mal informat, crec que l’optimisme és fonamental perquè potencia tota la resta. M’agrada molt la fórmula d’en Victor Kuppers: les habilitats i els coneixements sumen, l’actitud multiplica.
6. Què és el que més t’agrada de Nexus?
M’agrada l’orgull d’equip que hi ha, a vegades em sorprèn. Espero que no em tinguin massa enganyat...
7. Cap on creus que evolucionarà el món del GIS?
M’agrada imaginar el GIS com una pizza: la informació geogràfica és la base, i la informació de negoci els ingredients.
Crec que hi haurà molta innovació en la base, amb sensors i A/I aplicada a la captura d’informació territorial, que esdevindrà una infraestructura bàsica actualitzada contínuament, una rèplica digital del context on passen les coses.
I també en els ingredients, en la seva tipologia, en com s’obtenen, com s’integren, com a conseqüència de la IoT, i en com es combinen, com s’analitzen, com es representen amb innovació des del nostre sector, per exemple incorporant la variable temporal de manera molt més nativa.
Vaig escoltar algú que deia que aquest any s’ha complert el millor somni de l’e-commerce: tothom quiet a casa. I amb els mapes ha passat una cosa semblant, hem tingut mapes per tot arreu i hem vist què aporten. Crec que la demanda d’aplicacions amb mapes, rutes o funcionalitat geoespacial creixerà amb molta força els propers anys. Tothom vol veure les seves dades en un mapa.
8. Com veus Nexus d’aquí 10 anys?
Com uns pizzeros amb molta experiència! Seriosament, buf, 10 anys són molts anys! Si parlem dels propers 5 i volem seguir la mateixa progressió que els darrers 5, i volem, serem una empresa de 8-10M € i un equip de 120-150 persones. Crec que la recepta per assolir-ho és l’especialització en solucions i sectors, ampliar horitzons, perseverar en la incorporació d’innovació i la millora contínua de les operacions.