Mercè Escolà: “La força de molta gent plegada no té res a veure amb el que pots aconseguir tu sol”
La Mercè Escolà porta nou anys a Nexus Geographics, i és la directora de la oficina de Barcelona. Canta (cantava, abans de la pandèmia) en una coral i ho recomana: “la força de molta gent plegada no té res a veure amb el que pots aconseguir tu sol”, i així és com entén la seva feina. Li encanta llegir i les llibreries com espais de descoberta, cafès, converses i tranquil·litat. Li agraden les sèries, la música i els viatges. Però no tot passa entre quatre parets.. de tant en tant necessita l’aire lliure, tant la platja com la muntanya: caminar, nedar, anar en bicicleta... i, si tot passa en algun lloc, per ella està clar quin ha de ser: Menorca, Pirineus o l’Empordà.
Què fas a Nexus?
El meu paper a Nexus és el de desenvolupament de negoci i des d’aquesta perspectiva vaig començar l’oficina de Barcelona, que dirigeixo. Això vol dir fer una mica de tot, des de la vessant comercial (incorporar nous clients i fer créixer els que ja tenim) i des de la vessant operativa, identificant i gestionant els recursos necessaris per als projectes i vetllant per tal que el seu desenvolupament sigui satisfactori pel client.
Quina ha estat la teva trajectòria professional?
Vaig començar treballant a l’equip que muntava el telecontrol d’Aigües de Barcelona, per després passar a fer de consultora a Accenture per a empreses del grup Endesa. Posteriorment, vaig entrar a l’antiga SYSGSA (actualment Telespazio) on vaig portar tant desenvolupament tècnic com comercial de projectes GIS. Aquí comença la meva experiència en la gestió d’equips i clients que anys més tard em va ajudar a dur la gestió de la línia de solució de GIS i Mobilitat a nivell nacional per Altran. I fins ara, que faig desenvolupament de negoci a Nexus. Una barreja entre petita i mitjana empresa i multinacional, i també entre client i proveïdor.
Què et va portar a dedicar-te al món dels mapes i la geografia?
En el meu cas, va ser una casualitat, donada per la meva incorporació a SYSIGSA, potser la primera empresa GIS catalana, sorgida a partir de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que va tenir un fort creixement en els seus primers 10 anys perquè omplia un buit de mercat. En aquells moments, als anys noranta, no existia ni el correu electrònic, ni els mòbils, ni Google Maps.
Què és el que t’agrada més de dedicar-te a aquest àmbit?
És un àmbit molt atractiu. Fa visible tota mena d’informació en imatges intuïtives, fàcils d’interpretar i analitzar. I té en compte la component espacial que no hi ha cap més manera de poder veure. A mitjans del segle XIX, durant una pandèmia de còlera a Londres, un metge precursor dels actuals epidemiòlegs (John Snow) va demostrar que la malaltia era causada pel consum d'aigües contaminades. I ho va fer assenyalant les cases amb malalts de còlera sobre una cartografia on estaven localitzats els pous d’aigua. El resultat evidenciava que la majoria dels casos s’agrupaven al voltant d’un pou concret, que es va clausurar. Aquest episodi és un dels primers exemples en l'ús del mètode geogràfic en la gestió d'una epidèmia.
Quina creus que ha de ser l’actitud més important per fer bé la teva feina?
Crec que l’important en qualsevol feina —i en especial la meva— és tenir una actitud de col·laboració, escolta activa i mentalitat oberta. Cal tenir curiositat i interès pels negocis on treballes. Veure possibilitats de combinar el que s’ha fet sempre amb el que ve de nou. No perdre la capacitat de sorprendre’t.
Què és el que més t’agrada de Nexus?
M’agrada la flexibilitat i autonomia amb què es pot treballar així com les persones que ho fan possible. Però, sobretot, el que més m’agrada és el seu potencial. Allò que encara no és però pot arribar a ser.
Cap on creus que evolucionarà el sector?
Jo veig el sector GIS com una peça essencial en qualsevol solució tecnològica futura, perquè ja no és pròpiament una eina de localització de dades espacials i la seva corresponent gestió, sinó que està esdevenint, també, una commodity d’anàlisi i presentació de tot tipus d’informació vinculada a altres sistemes com poden ser de Big Data, Business Intelligence, Machine Learning, IA, etc.
Com veus Nexus d’aquí 10 anys?
Doncs espero que liderant tots aquests temes tant a Catalunya com internacionalment.