Tecnologia geogràfica per a la logística
La pandèmia de la Covid-19 ha impactat de ple en l’economia. Un dels seus efectes més clars ha estat l’increment de les compres per internet, accelerant el procés de migració a les compres en línia, que ja es produïa de manera natural.
Aquest increment té conseqüències directes a nivell logístic. S’està passant d’un model de distribució de magatzems a botigues, a un model de distribució de magatzems/botigues a client final. Això incrementa exponencialment els serveis de distribució de “darrera milla”, que s’han d’adaptar a aquest increment de la demanda de forma accelerada: increment del número de rutes, del número de serveis fets en cada ruta, diversificació de tipus de vehicles, creació de zones d’exclusió en grans ciutats, etc.
A Nexus Geographics hem proporcionat solucions per al sector logístic des dels seus inicis, ja sigui de forma indirecta (a través de partners de plataformes de tracking i gestió de vehicles que consumeixen la nostra plataforma de mapes Cercalia) com de forma directa (creant solucions ad hoc per a clients finals). És, però, en els darrers anys, que ens hem bolcat a crear solucions més especialitzades que estan tenint molt bona acollida, donat que permeten a les empreses del sector millorar el control i optimitzar els recursos disponibles. Us en destaco algunes.
OnWAY és una solució per a la monitorització en temps real i registre històric de tots els serveis realitzats per cadascuna de les rutes. Com a capacitats principals, permet monitoritzar en temps real si cada ruta és puntual o va amb retard, la localització del repartidor, el % de serveis realitzats, si ha registrat incidències, etc. També permet consultar informes històrics de tots els serveis, amb una configuració de la informació que inclou a mida per a cada client. És una solució que s’acompanya d’una APP per a mòbils o tauletes tàctils, on el repartidor confirma els serveis, i pot generar (si és el cas) un albarà digital, incloent firma del client, fotos, etc. Finalment tota aquesta solució pot estar integrada amb l’ERP del client de forma bidireccional.
RoutingReparto és una solució per a la planificació i optimització de rutes. De fet no és una única solució, sinó que oferim diferents algoritmes en funció del que necessita cada client. L’objectiu principal en tots els casos està clar: estalviar recursos i costos associats i maximitzar les visites. En tot cas, les necessitats poden anar des d’una simple optimització de la ruta de cada transportista tenint en compte restriccions horàries (com utilitza actualment Envialia), fins a optimitzar rutes complexes, on es tenen en compte periodicitat de visites, calendaris de festivitats, horaris, compatibilitats entre serveis i vehicles, capacitat dels vehicles, etc. La nostra experiència ens ha ensenyat a no treballar amb un producte tancat, sinó obert a requeriments específics dels clients, a part de les diferents casuístiques típiques de cada sector: el de la distribució de darrera milla, del sector sanitari urgent i el no urgent, comercial, HORECA, recollida de residus,...
Finalment Cercalia (www.cercalia.com), com a plataforma de mapes, també ens ajuda enormement a complementar els dos serveis esmentats, i també ofereix funcionalitats molt especialitzades que son de gran interès per al sector. Esmentem-ne les més importants:
- Normalització i georeferenciació d’adreces, netejant i validant el nom del carrer, codi postal, població, i recuperant la coordenada. Això es fa en condicions a vegades complexes, on l’adreça va acompanyada de textos complementaris com la vertical, descripcions del lloc, o coses més imaginatives. És un procés que, en cas de ser massiu, ofereix un gran rendiment.
- Càlcul de l’ETA (“Estimated Time of Arrival”, Temps Estimat d’Arribada) dels vehicles a les seves destinacions, tenint en compte l’estat del trànsit en temps real i les característiques físiques dels vehicles.
- Optimització de l’assignació automàtica de recursos a nous serveis, ja sigui per proximitat en temps real, tenint en compte restriccions, la minimització de recorreguts complets fins a la destinació final, etc.
El sector logístic actualment treballa amb uns marges molt ajustats i amb uns volums de servei molt elevats, per això necessita eines que l’ajudin a controlar millor el que està passant, analitzar millor el que ha passat i arribar més lluny amb els recursos disponibles, per tal d’incrementar l’eficiència i els marges. La tecnologia geogràfica hi juga un paper essencial. Tenim molt camp per córrer.
Salva Carbó. Director de negoci