Coronavirus: col·laboració i generositat entre empreses
És una expressió coneguda que les situacions d’emergència treuen sempre el millor i el pitjor de les persones. La por, l’estrès, la necessitat fan que aflorin d’una banda sentiments negatius però també i amb igual o més força d’altres de solidaritat, empatia i ganes de tirar endavant malgrat la situació. Això no és diferent pel que fa a les empreses. Ho hem vist de nou amb la pandèmia de la Covid-19.
A mitjans de març i quan tot just arrencava la corba de contagis i morts, ESRI (empresa proveïdora de tecnologia GIS de base) i Nexus Geographics (consultora GIS) decidien col·laborar conjuntament per oferir a les autoritats sanitàries una solució per visualitzar les dades de la Covid-19. Amb la unió de molts agents, hem pogut conèixer millor la situació del virus al país amb les dades del registre i la seva evolució dia rere dia per tal de poder prendre decisions més àgils i eficients.
També hem col·laborat amb la Creu Roja, amb les 4 diputacions catalanes i amb una trentena d’ajuntaments. Tots junts, en un front comú per ajudar a millorar la resposta a la pandèmia. I tots, a totes hores, des de casa, de dia i de nit, durant les vacances de setmana Santa, els dissabtes i els diumenges, per obtenir en el mínim temps la informació el més acurada possible. De tots aquests projectes, en destaco dos punts: la importància de la col·laboració entre empreses i també la generositat.
Les empreses estan formades per persones. I la col·laboració entre empreses, consolidada ja com una best practice, no és el que veiem en la realitat moltes vegades. El fet de competir és un insight que costa de treure. No és el nostre cas a Nexus, ni el meu personalment. Els anys de pràctica en aquest sector tan específic de les TIC que és el GIS m’ha demostrat que col·laborar sempre és una bona opció. A la llarga et permet “guanyar” sempre, i no només negoci: també amics, idees i noves formes de fer.
La generositat corporativa implica obertura, compartir informació, deixar entrar a l’altre, i així poder oferir conjuntament la millor solució. I sobretot la generositat de totes aquelles persones que, coneixedores de la importància del projecte, s’hi han bolcat en temps, idees, cerca de millors opcions, sense cap altre objectiu que generar un producte d’excel·lència, útil per a l’administració, comprensible per al ciutadà i complet per a l’anàlisi de dades intern.
Estic molt agraïda, estem molt agraïts, a les persones i a les empreses implicades.
Cada dia podem fer un pas més cap a la intel·ligència col·lectiva. Com diu el filòsof Pierre Levy: “ningú ho sap tot; tothom coneix i sap alguna cosa. El coneixement està en la humanitat". Si som més col·laboratius, més generosos, si som en definitiva més humans, ens anirà millor a les nostres empreses.
Mercè Escolà. Directora Oficina Barcelona