Estudi de l’efecte de la liberalització dels peatges
La desaparició dels peatges de diferents autopistes, majoritàriament catalanes, ha estat una de les notícies de l'any.
Els trams afectats són:
- AP-7 La Jonquera - Salou
- AP-2 Vendrell - Saragossa
- C-32 Barcelona-Lloret de Mar
- C-33 Barcelona-Montmeló
Aquesta liberalització ve acompanyada d’una recuperació de l’activitat econòmica, de manera que ambdues coses han afectat en els desplaçaments de vehicles, tant pel volum com per les vies utilitzades.
Hem analitzat aquesta informació a partir del portal TomTom Move, que permet generar informes a partir de dades enregistrades de vehicles equipats amb GPS.
Amb dades de trànsit basades en més de 600 milions de dispositius, TomTom és l’empresa líder mundial en dades de trànsit, incloent-hi el temps real, incidències viàries i dades històriques. Això li permet proporcionar informació molt més completa, precisa i actualitzada que la seva competència. Només a Europa monitoritza un 15% del total de vehicles, mentre que als Estats Units aquest percentatge puja al 20%. Cada dia es reben i processen més de 50.000.000.000 de mesures GPS.
Des de TomTom Move es poden realitzar dos tipus d’anàlisi:
- Traffic Stats: informes de dades històriques per una o vàries vies (o d'una zona) en les dates i franges horàries seleccionades.
- O/D Analysis: analitza d’on han sortit o on han anat els vehicles segons l'origen, destinació i punts de pas.
Vegem-ne un exemple. Mitjançant Traffic Stats podem analitzem la velocitat dels vehicles al llarg de tot l’AP-7N el primer diumenge després de l’aixecament de barreres comparada amb el diumenge anterior. El resultat per franges horàries permet veure com a partir de les 16h hores comencen a produir-se retencions inexistents el cap de setmana anterior, intensificant-se greument a partir de les 18h des de Breda fins al peatge de la Roca.
Una altra eina visual que ens proporciona és la possibilitat de comparar dos reports generats (per exemple un anàlisi fet abans de la pandèmia comparat amb un anàlisi fet després de l'aixecament de barreres), de manera que, tram per tram, podem identificar on es produeix un increment de les retencions, i les dades vinculades a aquest fet:
Aquest anàlisi mostra una fotografia detallada del que va passar en un dia determinat, però l'eina també ens permet analitzar les dades per períodes amplis de temps, de cara a detectar i analitzar patrons.
En aquest sentit, podem analitzar amb més profunditat si l’aixecament de barreres ha generat realment un increment d’ús d’aquestes vies, i en quina mesura en funció del cas: ens centrarem en l’AP-7 N sentit sud, l’AP-7 S sentit sud, i l’AP-2 i en tres tipus de dades proporcionades per TomTom:
1. Anàlisi de la velocitat mitjana dels vehicles, per trams
Aquest anàlisi l’hem utilitzat per als casos de l’AP-7N i l’AP-7S, on s’han concentrat més kilòmetres de retencions des de l’aixecament de barreres. És important tenir en compte que aquí estem analitzant la velocitat dels vehicles, no el número de vehicles.
Segons les dades analitzades, l’efecte "aixecament de barreres" ha tingut un impacte clar les dues primeres setmanes (primera quinzena de setembre), però després s’ha anat esmorteint.
Mirem-ho per separat per cadascun dels trams analitzats:
- En el cas de l’AP-7N, des de Maçanet fins a Parets, només es detecta un increment notable de les retencions en el cas dels diumenges en l’operació tornada, durant les dues primeres setmanes des de l’aixecament de les barreres (1a quinzena de setembre), si ho comparem amb els mateixos dies del 2019 (pre-pandemia).
Eix de les X: kilòmetres (distància des de Maçanet fins a Parets)
Eix de les Y: velocitat (km/h)
Aquesta reducció es nota especialment al llarg de tot el recorregut fins a la barrera de la Roca. En aquest punt es produeix un efecte contrari, per la desaparició de la parada per pagar, i a partir d’aquest punt les dades són molt similars gràcies a la contenció generada per la barrera de la Roca en ambdós casos.
Si estenem l’anàlisi a tots els diumenges de setembre i octubre (2021 vs 2019), les línies de velocitat passen a tenir un comportament més similar, de manera que poc a poc l’efecte “aixecament de barreres” es va diluint amb el pas de les setmanes pel que fa a les retencions.
Finalment, si ens fixem en la resta de dies de la setmana (laborables), pràcticament no té cap incidència l’aixecament de les barreres, independentment de si s’analitza la primera quinzena de setembre o s’amplia a octubre. Les dues corbes de velocitat són pràcticament idèntiques:
- En el cas de l’AP-7S, des del Papiol fins a Salou, podem arribar a la mateixa conclusió, tal i com podem veure en els següents gràfics:
En la 1a quinzena de setembre, s’aprecia un fort increment de les retencions l’any 2021 als voltants del peatge de Martorell, mentre que a la resta del recorregut es va esmorteint:
Si aquesta anàlisi l’estenem als mesos de setembre i octubre la diferència es redueix, tot i que en menor mesura que en el cas de l’AP7-N. També es pot apreciar un tram de reducció de velocitat l’any 2019, possiblement produït per obres en un tram curt.
Finalment, les dades de la resta de dies de la setmana (laborables), mostren unes dades pràcticament idèntiques (nul·la incidència de l’efecte “aixecament de barreres” a nivell de retencions):
En aquestes anàlisis no hem tingut en compte les dades en plena pandèmia, donat que a excepció dels moments en els que es va sortir de l’estat d’alarma, la informació sobre la velocitat dels vehicles no aporta molt de valor. En aquest sentit podem afegir per exemple les dades de la 1a quinzena de setembre, moment de parèntesi entre el primer i el segon estat d’alarma, i ho podem fer amb les dades dels divendres (per veure més l’efecte en puntes altes de circulació de vehicles).
Com podem veure en el gràfic (la línia en color gris), les estadístiques mostren unes velocitats de circulació més elevades al llarg de tots els trams viaris, gràcies a un menor volum de circulació de vehicles.
2. Anàlisi del número de vehicles comptabilitzats
Cal dir que TomTom no proporciona informació sobre el número de vehicles exactes que circulen per cada tram de via, únicament informa sobre els que té monitoritzats (aproximadament un 15% del total de vehicles, amb variacions en funció del país i la zona geogràfica). Malgrat això, l’anàlisi comparatiu pre-post pandèmia si que ens pot donar una informació comparable a nivell de percentatges, que ens permeti determinar si hi ha un increment en l’ús d’aquestes vies respecte a abans de la pandèmia, i en quines franges horàries.
Les conclusions d’aquesta anàlisi indiquen un augment clar en l’ús d’aquestes vies de peatge en comparació al mateix període analitzat pre-pandèmia (setembre – octubre 2019 vs 2021), especialment els caps de setmana amb increments que poden anar del 10% al 25-30% en moments concrets del dia.
L’increment més moderat es produeix en el cas de l’AP-7N (Maçanet-Parets). És modest en el cas dels dies laborables (entre un 5% i un 15% com a màxim en la franja del migdia):
Mentre que és una mica més destacat en el cas del cap de setmana, amb increments que poden arribar al 20% i fins i tot a puntes del 25%:
En el cas de l’AP-7 S (El Papiol – Salou) l’increment és més sostingut en totes les franges horàries, amb increments del 20% al 30% en funció de la franja horària:
3. Anàlisi de matrius O/D
Aquest darrer tipus d’anàlisi ens permet identificar, per diferents períodes de temps, si hi ha un transvasament de vehicles d’una via a una altre per anar a una determinada destinació. Això ho podem fer servir per veure si l’aixecament de barreres ha tingut algun efecte en trajectes de llarg recorregut, analitzant les vies de peatge vs la seva alternativa lliure de peatge.
El cas que s’ha analitzat és el de l’AP-2, y la seva alternativa lliure de peatges (A-2). Per fer-ho hem analitzat tots els vehicles que han sortit de l’àrea metropolitana de Barcelona en destinació cap a les terres de ponent a través d’una d’aquestes dues vies, comparant els mesos de novembre i desembre del 2019 (són les dades més antigues disponibles), i els de setembre i octubre del 2021. Els punts de control s’han establert a Montblanc (en el cas de l’AP-2), i Tàrrega (en el cas de l’A-2).
En aquest cas s’aprecia un canvi de tendència important a partir de la gratuïtat de l’AP-2, amb un increment de l’ús d’aquesta via en decrement del’A-2. Si en època pre-pandèmia les dues vies estaven molt equilibrades (2% de diferència), a partir de l’aixecament de barreres la diferència en l’ús de les dues vies per part de vehicles de l’àrea metropolitana de Barcelona, s’ha incrementat fins a un 24%.
Com a conclusions generals de l’estudi, podem dir que:
- Les grans retencions produïdes amb l’aixecament de les barreres es van centralitzar en la primera quinzena de setembre, en l’operació sortida i tornada de cap de setmana. Principalment es van produir per l’efecte crida de la gratuïtat de la via, combinat amb el coll d’ampolla de les barreres de peatge de la Roca i Martorell.
- Amb el pas de les setmanes aquestes congestions s’han anat diluint, per la combinació de la disminució de l’efecte crida de la via, més l’augment del número de carrils oberts en les barreres.
- En general es detecta un increment en el número de vehicles que utilitzen aquestes vies, tant en dies festius com laborables. Aquest increment es veu més fort en el cas de l’AP-7 S, i pot anar del 10% al 30% en funció de la franja horària.
- Es detecta un fort increment dels vehicles de l’àrea metropolitana de Barcelona que trien l’AP-2 per anar a les terres de ponent en decrement de l’A-2, a partir de la gratuïtat de la via.
- Finalment, podem dir que tots aquests tipus d’estudi són factibles gràcies a TomTom Move, gràcies a la capacitat d’analitzar dades reals de dies concrets, amb filtres horaris, i per les vies indicades. És una eina de gran utilitat per a la realització d’estudis per part d’organismes públics i privats encarregats de la gestió de vies, de cara a millorar la planificació.
Com treballa Nexus amb les dades de trànsit de TomTom
Nexus integra el feed de dades de trànsit de TomTom en temps real en la plataforma CERCALIA , tan a nivell d’estat del trànsit, com a nivell d’incidències viàries, per tots els països que podem veure a continuació:
Alguns exemples de per a què s'utilitza aquesta informació:
- Proporcionar una capa d’estat del trànsit actualitzada cada minut.
- Proporcionar una ETA (Estimated Time of Arrival) acurat, en base a l’estat del trànsit.
- Buscar els vehicles més propers per atendre una incidència, tenint en compte l’estat del trànsit.
- i un llarg etcètera.
A part de la informació en temps real, Nexus també té integració amb les APIs de dades històriques de TomTom, de manera que pot generar integracions a mida. Finalment també pot realitzar estudis a mida, generant informes a través del portal de TomTom Move, creuant resultats, enriquint-ho amb fonts addicionals (per exemple dades oficials), etcètera. Això inclou també anàlisi de matrius O/D, amb l’objectiu de detectar si els vehicles provinents de determinades zones geogràfiques utilitzen unes vies o altres per anar a determinades destinacions: aquest estudi es pot realitzar tant per carreteres, com per vies urbanes o entre diferents poblacions d’una àrea metropolitana.
Salva Carbó
Director de negoci