Josep Mª Baguer: "M'agrada quan algú em pregunta a què em dedico: sempre he de donar explicacions".
A en Josep Maria li agrada esquiar amb els fills i les sortides en moto, i encara que ja porta temps a Nexus, se sent ben jove perquè encara és capaç de guanyar al seu fill sobre dues rodes. Amb la BTT es defensa però no s'atreveix amb els companys de Nexus, que a part dels mapes potser no faríem mal paper en una competició de BTT… És tot un veterà dels mapes: des de l'any 2000 treballa a l'equip de Nexus. Ha vist créixer l'empresa i confia seguir veient-ho en el futur proper.
- Què fas a Nexus?
Sóc cap de projecte. Porto principalment projectes relacionats amb ArcGIS Enterprise.
- Quina ha estat la teva trajectòria professional?
Vaig començar a treballar com a programador en una cadena de supermercats d’àmbit gironí, al mateix temps que estudiava informàtica a la UPC de Girona. A primers de l’any 2000, després de superar el temut efecte, vaig canviar d’empresa per anar uns mesos a l’empresa matriu, també de distribució però d’àmbit català i negoci més diversificat. A mitjans d’any vaig entrar a Nexus.
- Què et va portar a dedicar-te al món dels mapes i la geografia?
Professionalment no em va atreure l’empresa on vaig entrar el 2000, al cap de pocs dies em va semblar un pas enrere. Era l’època de l’efervescència de les .com, i a mitjans d’any em va sortir l’oportunitat d’entrar en una empresa de noves tecnologies, creada feia només 3 anys... Era una gran temptació!
- Què és el que t’agrada més de dedicar-te a aquest àmbit?
Al principi m’agradava la poca exactitud de la informació: venint de quadrar balanços i inventaris era tot un alleujament! Afegir continguts, com els mapes, que enriqueixen portals web i veure que millores les experiències dels usuraris i facilites la feina als professionals és molt satisfactori. També m’agrada quan algú em pregunta a què em dedico... sempre demanen explicacions.
- Quina creus que ha de ser l’actitud més important per fer bé la teva feina?
Pensar en l’ús final que tindrà aquella tasca que estem fent, qui la farà servir, per a què, què es pot millorar... i moltes vegades d’una manera fàcil.
- Què és el que més t’agrada de Nexus?
La dimensió i cert punt d’informalisme que tenim ens permet ser àgils per corregir o millorar les coses. Podem ser proactius sense haver-hi de pensar massa.
- Cap on creus que evolucionarà el món del GIS?
El GIS és, cada cop més, una eina habitual de l’activitat diària. S’utilitza cada cop més per presentar la informació, contextualitza taules de dades i gràfics. Això fa que es demanin sistemes més àgils, fàcils d’utilitzar i configurar, i, sobretot, que s’integrin a un disseny web qualsevol. També ens ajuda a fer càlculs optimitzant i millorant l’eficiència dels desplaçaments, que és fonamental, per exemple, per ajudar al control d’emissions del transport. En el món de l'internet de les coses, on molts dispositius es parlaran entre ells, el GIS tindrà un paper important ajudant en aquests càlculs i proporcionant informació. Però tot això planteja interrogants sobre qui pot acabar tractant aquestes dades i quin ús en pot acabar fent...
- Com veus Nexus d’aquí 10 anys?
Donada la meva edat... preferiria no veure’l, ha ha ha! Però això cada cop s’està complicant més... Ara estem en una època de canvi. L’organització es reestructura per afrontar els reptes que han de venir... Espero que aquest creixement no ens faci perdre l’essència de Nexus, allò que satisfà els clients que potser tenien algun prejudici inicials derivat de la nostra dimensió, que precisament ens feia àgils i operatius.