Enin Kaduk: "Mentre n'estiguis aprenent, no estàs fallant"
Amb 11 anys l'Enin va quedar entre els 10 primers de la final nacional d'escacs (categoria aleví) i encara avui es considera un àvid jugador d'escacs, amb una puntuació ELO de 1700 en partides de 10 minuts (si no saps d'escacs, és una molt bona puntuació). Ha fet de cambrer, de pizzer, practica escalada, apnea i calistènia. L'Enin és un esperit inquiet i sobretot és un enamorat de la informàtica i els mapes. Així doncs, era només qüestió de temps que l'Enin i Nexus es creuessin pel camí, i la feliç coincidència ja fa dos anys i quatre mesos que dura.
- Què fas a Nexus?
Formo part d’un orgullós binomi d’administradors de sistemes informàtics. Estem al peu del canó amb les incidències, recuperació de dades, desplegaments d’aplicacions... A mi m’agrada anomenar-ho informàtica radical, i si mai voleu optar per una feina com aquesta: absteniu-vos-en els sensibles!
- Quina ha estat la teva trajectòria professional?
La meva jovenívola vida laboral va emprendre camí als meus 16 anys fent còctels a un bar costaner durant les temporades d’estiu. La resta de l'any treballava de cambrer a restaurants de la província gironina, preparant pipes d’aigua. També he repartit moltes pizzes en moto (i sempre calentes!). Ara tinc 22 anys i porto un parell d’anys i mig treballant a Nexus Geographics.
- Què et va portar a dedicar-te al món dels mapes i la geografia?
Des de ben petit sempre he tingut una curiositat dins meu pel món de la informàtica. És un àmbit molt transversal, perquè és present en gairebé tots els sectors, també naturalment el sector geogràfic. Informàtica i geografia o geografia i informàtica, ambdues van de la mà, i de fet a Nexus som ja un bon grapat d'informàtics treballant. I ben aviat vaig començar a conjugar la meva passió per la informàtica amb aquest interessant món cartogràfic.
- Què és el que t’agrada més de dedicar-te a aquest àmbit?
Veure com tot el cicle de dades, des de la seva recol·lecció o tractament, arriben al seu usuari final. M'agrada molt saber que entre aquestes àpsides hi hem intervingut nosaltres.
- Quina creus que ha de ser l’actitud més important per fer bé la teva feina?
La perseverança, la pulcritud i l’afecte. Sempre hi ha dies més bons i productius que d’altres i de vegades en moments de tensió t’has de repetir algun recull de frases a mode de mantra com “mentre n'estiguis aprenent, no estàs fallant”. En general l’ambient que es respira és molt bo i tots sabem que la feina ben feta no té fronteres.
- Què és el que més t’agrada de Nexus?
Les insaciables ganes d’aprendre. Cada dia s’aprèn com a mínim una cosa nova, alhora que tots aprenem una mica de tothom. Bé, poder treballar amb la música que t’agradi o amb el teu programa de ràdio o podcast preferit suma molts punts també (sempre que no et deixis abduir per ells). L’horari és força dinàmic ja que a l’estiu tenim jornada intensiva, la possibilitat de treballar remotament, l’ambient laboral càlid... la suma de totes aquestes coses fan que la jornada laboral sigui extraordinària.
- Cap on creus que evolucionarà el món del GIS?
Especulant soc dolent, així que el que dic ho podeu agafar amb pinces. Que tots som consumidors de mapes és un fet. Però què tindrem més enllà? Quins problemes de futur hem de començar a solucionar en el present? Jo aposto pel tractament de dades en temps real, com per exemple aplicacions que et diguin quin percentatge de la platja és ocupat en el mateix instant que hi entres, o bé quina és la part del dia o setmana menys concorreguda per enviar missatges de radio a una determinada regió, o fins i tot com s’anirà erradicant territorialment un virus en els pròxims anys.
- Com veus Nexus d’aquí 10 anys?
La trajectòria fins ara sembla que imita una corba exponencial! És ben cert que l’únic que es manté constant és el canvi. Per tant si segueix creixent de la mateixa manera no ens hauria d’estranyar gens que les nostres oficines es quedin petites i veiem noves fronteres... qui sap on? Només els mapes ho saben!