Digitalitzant la mobilitat
Digitalitzant la mobilitat
La mobilitat viu una autèntica revolució. El sector està immers en un moment apassionant, amb canvis disruptius provocats per tres vectors:
- la digitalització, és a dir la transformació de processos en software
- la sostenibilitat verda, social i econòmica
- els canvis en els patrons socials: les noves generacions urbanes prefereixen l’ús sobre la propietat, l'auge del comerç electrònic genera unes necessitats logístiques noves i el teletreball, que ha generat canvis significatius en la mobilitat.
Vivim immersos en una gran onada d’innovació en què apareixen noves solucions. En paral·lel, canvien les necessitats. En aquesta onada, la informació i la tecnologia geogràfica tenen un paper clau.
Mapes, rutes i els algoritmes o aplicacions que les mouen son imprescindibles en àmbits com la conducció autònoma, la informació a l’usuari, la mobility-as-a-service, la gestió de la microbilitat, la promoció d’una mobilitat més activa o l’optimització de la logística. L’aportació del sector geoespacial a la mobilitat es pot estructurar, doncs, en tres tòpics: la informació geogràfica, les aplicacions amb mapes i el càlcul de rutes.
Informació geogràfica
La necessitem per construir el bessó o rèplica digital de la realitat. És una infraestructura bàsica de la transformació digital en què estem immersos. Convertirà paulatinament els processos en peces de software. Navegadors de cotxe, planificadors de rutes, i tot tipus de sistemes, des de la gestió i manteniment d’infraestructures fins a la planificació territorial passant per l’ajuda a l’explotació, la informació a l’usuari, la conducció autònoma o la planificació i operativa logístiques, necessiten informació geogràfica com l’electricitat que mou els seus sistemes.
En aquest camp es donen avenços espectaculars. La combinació de tecnologies com els nano-satèl·lits, el mobilemapping, els sensors i la probe data, la A/I i el big data permeten capturar, processar i extreure grans quantitats d’informació de forma totalment automàtica.
Les possibilitats actuals en termes de disponibilitat, detall, agilitat i velocitat d’actualització eren impensables fa 10 anys. TomTom, gran player que posem a l’abast dels nostres clients, ho resumeix molt bé amb una frase que diu que en el temps que trigues en dutxar-te han pogut remapejar Berlin, Boston i Bangkok. Poca broma: és la pura veritat.
Aplicacions amb mapes
Bàsiques per localitzar, descobrir, analitzar, informar. Si la informació és l’electricitat, les webapps i les apps amb mapes son una de les interfícies visuals amb el mon digital més utilitzades per tot tipus d’usuaris.
Els professionals de la mobilitat les fan servir per la seva operativa diària, i els ciutadans hi ubiquem l’adreça on hem d’anar i les opcions disponibles per arribar-hi.
En aquest camp la innovació arriba amb la proliferació de serveis de mapes amb contingut detallat, fresc, amb imatge, amb 3D, i de solucions que en faciliten la integració i permeten aproximacions i estratègies low code, com la plataforma ArcGIS d'ESRI.
Càlcul de rutes
El càlcul de rutes i àrea servida serveix per planificar i optimitzar totes les operacions relacionades amb la mobilitat: desplaçaments per anar a la feina, moviments per oci o turisme, la mobilitat relacionada amb la logística, les operacions de serveis de manteniment, la resposta a emergències… totes aquestes activitats i moltes d'altres tenen una cosa en comú: necessiten organitzar-se i calcular rutes per una operativa eficient.
En l’àmbit del càlcul de rutes els reptes rauen en la utilització de la informació en temps real —en tot tipus d'àmbits: trànsit, endarreriments, disponibilitat, reserves, serveis entrants— , en la integració de tota la cadena modal i les seves implicacions —micromobilitat, transport a la demanda, disponibilitat, preferències—, i en l’optimització de la planificació de serveis de recollida, entrega, reparació… considerant la ubicació dels llocs a visitar, els horaris disponibles, les característiques de cada servei i els actius disponibles.
En aquest exemple, fet amb Cercalia, podem veure la importància de planificar l’operativa en una ruta que visita 10 llocs. A l’esquerra, sense optimitzar, es necessiten 166 km i 3h 24’ per completar-la. A la dreta, un cop optimitzada, hem baixat a 72 km i 2h 1’, generant un estalvi de més del 50%.
Des de l’equip de Nexus Geographics creiem que la informació i tecnològica geogràfica hi tenen un paper clau i hi treballem intensament en tres àmbits:
- La mobilitat ciutadana amb la nostra participació en iniciatives que faciliten la mobilitat personal amb tots els modes de transport disponibles.
- La mobilitat professional, col·laborant en solucions que ajuden a planificar i operar en la DUM —distribució urbana de mercaderies— i a organitzar la logística de diferents tipus de negocis, calculant les rutes de treball diàries amb paràmetres multi-criteri.
- La planificació i gestió de les operacions de transport de diferents actors, col·laborant amb diferents actors del sector, per ajudar-los a innovar en temes com el transport a la demanda o la gestió de la informació del transport per gestionar els serveis actuals o dissenyar-ne de nous.
La digitalització de la mobilitat té un gran impacte en la societat en termes de sostenibilitat ambiental, social i econòmica. En un moment de complexitat creixent, facilitar la mobilitat és un repte estimulant.
Francesc Varela
CEO