Lluís Tartera: “La geolocalització i el GIS formaran part de la transició verda, ajudant a la planificació, la monitorització i l’optimització”
Natural de la Vall Fosca, des de ben petit li va cridar l’atenció l’enginyeria gràcies a la central hidroelèctrica de Central de Cabdella on treballava el seu pare. És un apassionat de la informàtica que s’escapa sempre que pot de Girona per tornar al Pallars Jussà. Us presentem en Lluís Tartera.
1. Què fas a Nexus?
Soc director de negoci, una funció orientada a l’anàlisi del mercat, la recerca i el tracte continuat amb clients i proveïdors amb una visió a llarg termini. Principalment, en el meu cas, desenvolupem projectes tecnològics en l’àmbit municipal i de l’administració pública, i en els sectors portuari, de mobilitat i negocis, on la geolocalització i els mapes aporten un gran valor afegit.
2. Quina ha estat la teva trajectòria professional?
Quan vaig acabar la carrera a la UPC i buscava la primera feina, vaig veure una oferta a SYSIGSA (actualment Telespazio Iberica). Recordo estar pujant les escales cap a l’entrevista i veure un monitor amb una fotografia aèria. Em va impressionar, no ho havia vist mai. Vaig decidir quedar-me allà, on va començar la meva vida laboral com analista programador, desenvolupant sobre solucions com Smallworld, Geomedia i Esri.
Tot i passar-ho molt bé a Barcelona, vaig decidir canviar d’aires i anar a viure a un altre lloc. La vida em va portar a Girona. No volia deixar el mon del GIS i vaig preguntar per opcions en aquesta ciutat i em van parlar de Nexus Geographics. No tenien vacants de programadors i em van oferir començar a fer activitat comercial. I així, fins avui.
3. Què et va portar a dedicar-te al món dels mapes i la geografia?
La geografia en si no m’havia atret mai especialment. Sempre havia tingut inquietud per la informàtica gràfica, la visió per computador i els avanços tecnològics que s’estaven portant a terme en aquest camp. En alguna ocasió havia fet alguna assignatura d’aquesta temàtica.
Els SIG aporten aquesta combinació entre informació gràfica i dades, i ho fan d’una manera diferent a altres vessants de la informàtica. El temps ens ha donat la raó i ara trobem mapes a tot arreu.
L’oportunitat de treballar primer a SYSIGSA i després a Nexus m’ha ajudat a descobrir-ho.
4. Què és el que t’agrada més de dedicar-te a aquest àmbit?
El moment més dolç és quan en acabar un projecte reps l’agraïment de la feina feta i pots comprovar que el projecte té sentit i que allò que va començar com una idea o una visió s’ha fet realitat.
El meu lloc de treball em permet conèixer sectors i indústries molt diferents que t’enriqueixen amb coneixements i que t’obliguen a estar al dia tecnològicament. També et fa conèixer persones, llocs i experiències que fan que sigui quelcom més que feina.
5. Quina creus que ha de ser l’actitud més important per fer bé la teva feina?
No és fàcil dir només una actitud, però valoro molt l’honestedat. Per mi és un valor molt important en les relacions interpersonals, el qual es fonamenta en valors com la coherència, la sinceritat, la confiança, el respecte mutu i la justícia.
6. Què és el que més t’agrada de Nexus?
Quan vaig entrar érem un equip d’unes vint persones, una gran família. Ara ja devem ser més de setanta i l’ambient, tot i que ha canviat, ens esforcem per mantenir aquella flama. Des d’un punt de vista més personal, agraeixo la proximitat i tracte amb tothom, d’una forma directa i sense intermediaris.
Des de la perspectiva professional, només tinc que agraïments per la varietat de projectes, clients i reptes amb què ens trobem dia a dia.
7. Cap on creus que evolucionarà el món del GIS?
Estem enmig d’un creixent procés de digitalització. Tot Europa està iniciant una aposta cap a la transformació digital que afecta a tots els sectors. Per posar algun exemple, l’administració pública ha de fer un salt cap al govern digital amb nous serveis adaptats als ciutadans, fonamentant les seves decisions en dades, les quals permetin actuar amb proactivitat.
Les ciutats i els sectors de la mobilitat, el logístic i l’energètic han de fer avanços per ajudar a combatre el canvi climàtic, reduint les emissions, fomentant les energies renovables, etc. La geolocalització i el GIS formaran part de la transició verda, ajudant a la planificació, la monitorització i l’optimització.
Tot això ressalta la importància de l’anàlisi de dades, en què l’explotació i la visualització de dades formaran part dels processos de presa de decisions. Això es traduirà en l’augment de la captura de dades a temps real (IoT, BigData) en àmbits com la mobilitat, les ciutats o en desastres naturals com els que hem vist recentment a La Palma. Veurem arribar el vehicle autònom, on el càlcul de rutes, els mapes en 2D i 3D, la realitat augmentada i la realitat virtual també tindran un paper clau.
Tot està per fer i tot és possible.
8. Com veus Nexus d’aquí 10 anys?
Si tot va com hauria d’anar, suposo que amb un equip al darrera d’uns 150-200 treballadors amb tot el què això suposa. Val més no pensar-hi.
Soc més de mirar al present i gaudir el moment. Aquest any farem 25 anys i espero que ho puguem celebrar com cal.