Saps per què els mapes estan orientats al nord?
T'has preguntat mai per què la part superior dels mapes està orientada al nord i no en una altra direcció?
Segurament la majoria de gent s'imagina que la Terra es veu des de l'espai amb el nord situat a la part superior, però la realitat és que es tracta d’una esfera suspesa a l’aire i no existeix un motiu per representar-la d’una manera o altra.
En la següent imatge es pot observar una foto de la Terra tal i com va ser captada des de l’espai:
Aquesta imatge es va captar des de l'Apollo 17 l’any 1972, i s'anomena Blue Marble. Es pot observar que la Terra es veu "cap per avall" a com solem representar els mapes, i per això la NASA va decidir capgirar-la i així evitar confondre la gent.
Si fem un repàs a la història veurem que no sempre ha estat així. Els mapes s’han representat orientats en diverses direccions. Això evidencia que la manera de representar els mapes té molt a veure amb la visió cultural, religiosa i geopolítica del moment històric concret.
Antigament els mapes estaven orientats cap a la direcció per on surt el sol, l’Orient. De fet, la paraula “orientar” prové del llatí oriens, orientis, la paraula que vol dir orient. En general, poques vegades es posava el nord i l’oest a la part superior; el nord era una zona d'obscuritat, i l'oest era Ponent, per on el sol s'amagava.
Els mapes xinesos, en canvi, sí s'orientaven cap al Nord, ja que, malgrat considerar el sud com sagrat (per ser la zona on vivia l'emperador), simbòlicament tots els súbdits havien de mirar cap a ell en posició de subordinació.
L'orientació dels mapes cap al nord es comença a estandaritzar a mitjans del s. XVI. Possiblement un dels “culpables” de la convenció de posar el nord a dalt als mapes moderns fos el cartògraf flamenc Mercator i la seva famosa projecció. El seu mapa del món de l’any 1569 va ser el primer en tenir en compte la corba de la Terra, utilitzant una projecció cilíndrica. Va tenir gran repercussió, en un moment en que la febre dels descobriments de nous móns facilitava grans expedicions que partien des d'Europa. La projecció de Mercator permetia als navegants establir rumbs de grans distàncies i es va difondre de manera massiva, fins al punt que segueix sent una de les projeccions més emprades actualment.
Mapa de Mercator de l'any 1569
De totes maneres, no hem de pensar que tots els mapes actuals estan orientats de la mateixa manera. En països situats a l’hemisferi Sud, com Austràlia i Nova Zelanda, els mapes “invertits” s’usen en certa manera com una reivindicació política. És el cas del mapa elaborat l’any 1979 per l’australià McArthur, precursor en les representacions d’aquest tipus de mapes.
Mirar el mapa “a l'inrevés” se’ns pot fer ben estrany però es un bon exercici per veure la realitat geogràfica des d’una altra perspectiva i trencar amb el nostre imaginari establert.
Fonts:
https://www.geospatialworld.net/blogs/why-maps-point-north-on-top/
https://www.bbc.com/mundo/vert-fut-36632096
https://www.geografiainfinita.com/2020/12/por-que-el-norte-esta-arriba-…